Au trecut deja două săptămâni de la începutul facultăţii şi majoritatea dintre voi v-aţi familiarizat cu viaţa de student şi activităţile academice. Însă, nu se opreşte totul la a frecventa cursurile şi a socializa timid cu colegii de grupă în timpul pauzelor sau la sfârşit de săptămână. Dimpotrivă! Viaţa de student are un farmec aparte dacă în procesul de maturizare şi de asumare a alegerilor făcute, vă îndreptaţi atenţia asupra voluntariatului. Poate că vă este deja cunoscută semnificaţia acestei noţiuni, însă dacă vă rezumaţi doar la aspectul teoric, înseamnă că nu ştiţi să profitaţi de oportunităţi…

   Noi, cei din Asociaţia Studenţilor la Matematică şi Informatică, vă putem oferi spre testare o mostră din ceea ce înseamnă să fii motivat şi să aloci timp şi energie pentru susţinerea unui proiect sau a unei cauze fără a aştepta nimic în schimb, poate doar un simplu “Mulţumesc!”. Şi ce alt mod ar fi mai potrivit, dacă nu prin apelul la puterea exemplelor concrete ale unor voluntari care au reuşit să-şi depăşească propriile limite?!
Astăzi vă prezint povestea Ancuţei-Diana Doboş, proaspăt aleasă drept Preşedinte – Informatică al ASMI şi unul dintre voluntarii ce se încadrează în categoria de mai sus.  Ancuţa este studentă în anul III, la domeniul Informatică şi dincolo de energia şi entuziasmul pe care le emană de fiecare dată când o vezi, este o tânără ambiţioasă, care întruchipează spiritul ASMI (se poate spune şi că a avut modele foarte bune, dar despre acest lucru veţi afla mai târziu).
Vă las în continuare să o cunoaşteţi mai bine prin intermediul interviului de mai jos.

   Andra:  De cât timp eşti voluntar ASMI?

  Ancuţa: Fac parte din această frumoasă echipă din octombrie 2011, mai exact, din prima sesiune de recrutări care s-a organizat după ce am devenit oficial studentă a Facultăţii de Matematică și Informatică. Trebuie să recunosc, însă, că “îi vânam” încă din vară.

 
   Andra:  Aşa cum ai scris şi în scurta descriere de pe site-ul nostru, ai ales să te implici ca voluntar în ASMI din dorinţa de a aduce o schimbare în bine atât în viaţa studenţilor, cât şi în a ta. În ce mod simţi că te-a influenţat activitatea desfăşurată până acum?
   Ancuţa: Susţin în continuare ceea ce am afirmat și în acel moment. ASMI, prin experienţele pe care mi le-a oferit, m-a ajutat să dobândesc o sumedenie de skill-uri, unele la care nici măcar nu m-aș fi gândit. În ASMI am descoperit plăcerea de a lucra cu oamenii, am învăţat că de la o idee la realizarea unui proiect este o cale foarte lungă și uneori anevoioasă. Am învăţat să am mai multă răbdare și mai mult respect faţă de cei care fac voluntariat. Am învăţat să am mai multă încredere în mine și să am curajul să ies din zona mea de confort. Însă cel mai important lucru pe care cred că l-am dobândit aici este că nu există eșecuri, există doar experienţe care ne ajută să devenim mai buni pe zi ce trece.
 

   Andra: Cum reuşeşti să menţii un echilibru între timpul dedicat voluntariatului, studiilor şi vieţii personale?

   Ancuţa: Pot spune că nu îmi este tocmai ușor. Sunt și momente când trebuie să renunţ la timpul meu liber pentru voluntariat, dar în ceea ce presupune facultatea nu s-a pus niciodată problema. Nu este un secret faptul că în fiecare moment trebuie să le prioritizez. La mine nu este ceva constant, astfel încât sunt multe momente în care nu mă pot pronunţa care pe ce loc este. Ceea ce mă bucură este că voluntariatul nu mi-a afectat în niciun moment studiile. Desigur că este vorba și de cum iţi manageriezi timpul, un alt lucru pe care l-am învăţat în perioada petrecută aici.

 

   Andra: Tocmai ai preluat conducerea asociaţiei din poziţia de Preşedinte Informatică. Care crezi că sunt caracteristicile unui voluntar de succes, care să aibă un parcurs evolutiv atât de frumos precum al tău?

   Ancuţa: Sincer, nu știu dacă există o listă de caracteristici pe care ar trebui să le aibă un voluntar de succes. Secretul meu este că fac ceea ce îmi place, pun pasiune în tot ceea ce fac și ăsta e factorul meu motivational de zi cu zi. Chiar mă gândeam acum câteva zile că am avut ocazia să urc treptat în asociaţie, iar funcţia a venit aproape firesc. Eram pusă pe treabă încă de dinainte să fiu membru cu acte în regulă, însă nici nu aveam în gând să ocup cândva o funcţie în ASMI. Ştiam doar că îmi doresc să fac voluntariat și la momentul respectiv mă mulţumeam să strâng email-urile șefilor de grupă din anul I. Nu voi uita niciodată că aceasta a fost prima mea acţiune de voluntariat, iar satisfacţia a fost pe măsură întrucât eram singurul candidat din acea sesiune de recrutări care deja făcuse ceva pentru asociaţie.
Am început activând în departamentul de Resurse Umane în cadrul căruia mi-am descoperit plăcerea de a lucra cu oamenii și după nici măcar un an am ajuns să fiu Vicepreședintele departamentului. Cred că dorinţa de a face mai mult pentru ASMI și potenţialul pe care l-am descoperit în mine la momentul respectiv m-a încurajat să ajung să candidez în aprilie 2013 pentru funcţia de Vicepreședinte Informatică. Nu știam ce îmi va aduce nou această funcţie, însă știam cu siguranţă că am în mine cele necesare pentru a reuși să fac faţă. Şi iată că, mai devreme decât m-aș fi așteptat, am ajuns să preiau conducerea asociaţiei alături de Andreea Popa, colega mea de la matematică.

 

   Andra: Ce schimbări ţi-ai propus să aduci din această nouă poziţie?

   Ancuţa:  Așa cum am menţionat și în Adunarea Generală în cadrul căreia mi-am susţinut candidatura, simt că ne-am îndepărtat un pic de studenţii noștri. Imi doresc în primul rând să ne apropiem de ei, să creăm un mediu în care aceștia își pot spune cu ușurinţă problemele pe care le întampină în cadrul facultăţii și împreună să găsim soluţii spre a le rezolva. Ba mai mult, mi-aș dori să implicăm conducerea în aceste discuţii și Consiliul Facultăţii, profesorii, ca ele să poată avea în cele din urmă și o finalitate. În ceea ce privește problemele la nivel mai înalt, îmi doresc să ne putem baza în continuare pe colegii noștri din ASUB (Asociaţia Studenţilor Universităţii București) și împreună să fim vocea studenţilor din Senat.

 

   Andra: Cum ai încuraja un student care ezită între a face sau nu voluntariat în ASMI?

   Ancuţa: ASMI este mediul în care eu dar și alţi studenţi am descoperit plăcerea de a face voluntariat. Este un mediu în care poţi găsi oameni care îţi împărtășesc aspiraţiile, dar cel mai important oameni care au același scop ca și tine și anume acela de a îmbunătăţi viaţa studenţilor. Inevitabil, ajungi să legi și prietenii de suflet. În ceea ce privește hotărârea de a face parte dintr-o asemenea echipă cred că ţine de fiecare, de cât de motivat este să facă ceva. Asociaţia poate fi un mediu frumos de dezvoltare pentru cei care știu să profite de oportunităţile pe care ea le oferă, însă fiind vorba de acţiuni pe care le faci în mod voluntar, cred ca primul pas este să nu ai ezitări în a face asta. Sfatul meu ar fi să vină aici deja hotărâţi să facă treabă, iar noi îi așteptăm cu braţele deschise. 🙂

   Sperăm ca răspunsurile Ancuţei să-ţi fi conturat o imagine clară a ceea ce înseamnă să fii voluntar în ASMI şi te invităm să citeşti şi următorul interviu cu un alt membru drag al asociaţiei!

Related Articles