Fie că vă pasioneaza fotografia, fie că sunteți nevoiți să faceți asta în urma unui proiect, în următorul post vă prezentăm o metodă simplă și eficientă de a adăuga watermark într-un mod automat unui numar mare de fotografii folosind Actions. Această metodă nu este unica însă este la îndemâna oricui folosește Adobe Photoshop și nu are instalate alte programe din gama Adobe folositoare acestei acțiuni. Pașii pe care trebuie să îi urmați sunt:

Pasul 1

Separați pozele de tip Portret de pozele de tip Landscape în două foldere diferite. Este necesar sa faceți un folder și pentru pozele pe care le veți salva, pe aceasta îl lasați gol deocamdată.

Pasul 2

Presupunând că începem cu cele în format Landscape, punem prima poza în Photoshop folosind drag and drop.

Pasul 3

Selectăm din meniu Window – Actions sau folosim combinația de taste Alt+F9.

Pasul 4

Facem un nou set utilizând butonul Create new set (1) și o noua acțiune utilizând butonul Create new Action (2).
Observație – Imediat dupa (2) toate acțiunile pe care le faceți sunt înregistrate de photoshop, acest lucru fiind vizibil prin activarea butonului de rec.

Pasul 5

Folosind File – Place alegem și plasăm watermarkul în zona dorită. În panoul de Actions se va înregistra acțiunea Place.

Pasul 6

Salvăm fotografia în folderul special creat încă de la început în format jpg. Închidem imaginea din Photoshop fără să o salvăm. Apoi apasăm pe butonul de Stop. În panoul de Actions trebuie să avem cele 3 acțiuni pe care le-am făcut Place – Save – Close.

Pasul 7

Folosind opțiunea File – Automate – Batch… selectăm folderul în care sunt puse toate pozele în format Landscape și avem grijă ca setul și acțiunile să fie cele pe care le-am denumit la pasul 4. În mod obișnuit Photoshop selectează automat cel mai recent set și cea mai recentă acțiune. Apoi apasati OK, iar photoshop o sa ia automat toate pozele din acel folder pe rând pentru a le aplica acțiunile înregistrate de dumneavoastră. Astfel pașii 5 si 6 se repeta la fecare poza în parte, iar rezultatul se va observa în folderul special creat pentru pozele salvate pe care l-ați creat la început.

Sugestii și observații

Pentru pozele în format Portret se procedează la fel repretând pașii 2 – 7 folosind o poza din folderul cu poze Portret.
IMPORTANT! Ca aceasta metodă să funcționeze este absolut necesar ca toate pozele să aiba aceeași dimensiune, rezoluție și orientare.
În unele cazuri această metodă poate da greși la un numar mic de poze, însă foarte rar, în funcție de capacitatea memoriei RAM a sistemului dumneavoastră.