La fel ca precedentul tutorial în care am învățat cum să adăugăm în mod automat watermark fotografiilor noastre, şi acest tutorial este dedicat iubitorilor de fotografie. Mai jos vă voi prezenta o metodă simplă pentru crearea fotografiilor panoramice. Recomand această metodă atât fotografilor profesionişti, cât şi celor amatori. Avantajul folosirii acestei metode îl reprezintă în primul rând reducerea costurilor în cazul în care plănuiaţi achiziţionarea unui obiectiv fisheye. Acest tool nu poate substitui un obiectiv fisheye, însă în unele cazuri rezultatele sunt asemănătoare.

Pasul 1

Totul ţine de modul în care realizaţi efectiv fotografiile. Încă de la început trebuie să fiţi conştienţi de unghiurile pe care le doriţi în panorama finală. Fotografiile trebuie făcute dintr-un punct fix, deci un trepied ar fi extrem de folositor.

Pasul 2

După ce descărcaţi pozele, intraţi în Photoshop si selectaţi Automate -> Photomerge… (1), selectaţi Browse… (2). Pentru acest exemplu, eu am ales două fotografii dintr-o excursie pe Transfăgărăşan. Dupa ce selectaţi toate fotografiile dorite(3) apăsaţi ok (4).

Pasul 3

Rezultatele nu sunt mereu cele dorite pentru că în cele mai multe cazuri îmbinarea fotografiilor nu este perfectă. Însă, există o soluţie!

Pentru a umple spaţiul liber cu aceleaşi texturi, pentru a se crea omogenitate sunt necesari următorii pasi:
(1) Layer -> Flatten Image; după ce selectaţi zona albă cu un tool de selecţie, de exemplu Magic Wand Tool, vă duceţi în bara de meniu şi alegeţi Selection->Modify->Expand… (2), apoi Expand By: 10 (3)( sau orice altă valoare mai mare ca 10); după ce apăsaţi Ok, apăsaţi tasta Delete, apoi Ok (4).

În cazul fotografiilor alese de mine, rezultatul este următorul:

Alte panorame realizate utilizând tehnica de mai sus: