După festinul de sărbători, pentru majoritatea studenţilor urmează o perioadă trecută cu roşu în calendar. Desigur, nu în cel religios, ci în evidenţa cursurilor. Această perioadă sumbră, îndelung ignorată şi uneori chiar blestemată reprezintă sesiunea de examene.
Pentru cei cu experienţă, aflaţi în faţa grămezii de cursuri, culegeri şi seminarii, sesiunea este acel moment din anul universitar care debutează cu motto-ului: “Semestrul următor voi învăţa din timp!”  Ei bine, oricât de bravă este această atitudine, de multe ori rămâne la stadiul de ipoteză. Şi totuşi, chiar dacă majoritatea studenţilor, din varii motive amână învăţatul pentru sesiune, reuşesc ei cumva şi trec examenele cu brio.
Ei bine, bobocule (într-ale sesiunii), căci ţie mă adresez acum, nu este niciun secret la mijloc! Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să treci peste emoţiile primei sesiuni:
1. Cel mai bun sfat este să nu mai cauţi sfaturi. Eternele întrebări de pe Facebook sau care zboară prin viu grai, de tipul: “Cum să trec de sesiune cu bine?” nu-şi au răspunsul în numărul de like-uri date de fraţii de suferinţă, nici în comentariile celor din ani mai mari. De fapt, hai să-ţi dau un indiciu: coboară-ţi privirea de pe laptop şi vei vedea sursa răspunsurilor: teancul de cursuri!
2. Facebook-ul poate fi de ajutor, dacă ştii cum să-l foloseşti. Aşa ca în loc să îţi plângi de milă, poţi întreba colegii din ani mai mari cum se desfăşoară anumite examene, iar pe grupuri găseşti resurse nelimitate: de la cursuri scanate, cărţi, problemele rezolvate, până la modele de subiecte.
De cele mai multe ori, toţi invadează grupurile cu câteva zile/ore înainte de examen. Tu să nu faci aşa! Măcar din semestrul II, căută din timp materiale, pentru că ele sunt deja postate. Vei fi scutit cel puţin de panica generală care nu face decât să te distragă de la scopul principal.
3. Dacă ai şansa unei organizări eficiente a examenelor, reuşita îţi este garantată. Şi iată cum poţi porni: în funcţie de specificul cursului şi stilul personal, organizează-ţi materia astfel: învaţă în primele zile lucrurile practice, problemele de la seminar/laborator şi lasă demonstraţiile pentru ultimele zile. Astfel, vei stăpâni bine aplicaţiile, iar teoria va fi mai “proaspătă” în minte.
4. Un lucru important pe care trebuie să-l înţelegi (dacă în timpul liceului nu te-ai luminat) este că matematica nu se învaţă “tocind” şi nici citind cursurile cu mintea în 100 de locuri, care intersectate cu materia de examen să dea mulţimea vidă. Nu! Matematica se învaţă cel mai eficient cu pixul în mână (dar nu folosit ca accesoriu!), făcând notiţe pe marginea cursurilor, reluând aplicaţiile de seminar şi urmărind firul logic al demonstraţiilor.
De asemenea, îţi poţi face fişe cu teoremele principale pe care să le parcurgi uşor. Aşa te asiguri că apelezi la memoria de… medie durată (să fim serioşi, în 5 zile nu poţi înţelege chiar tot, mai ales dacă tu şi cursul respectiv sunteţi 2 străini) şi după ce trece sesiunea, rămâi cu o bază informaţională.
În ceea ce priveşte materiile mai practice, de programare, lucrurile sunt asemănătoare. Trebuie să reiei toate exerciţiile de la laborator, să le refaci şi să le înţelegi. Cel mai important, să rezolvi toate temele, pentru că de multe ori subiectele de examen vor fi similare. Dacă ai reuşit să înţelegi nişte concepte, succesul este garantat.
5. Cum înveţi? Din nou intervine stilul personal – unii preferă un fond muzical, alţii se concentrează mai bine în linişte, unii învaţă singuri, aproape mâncând din carte de dimineaţă până seara, alţii se organizează în grupuri dinamice, în care există un schimb permanent de informaţii. Dacă nu ţi-ai dat seama din timpul liceului ce stil ai tu, poţi experimenta acum. Însă grăbeşte-te, până nu experimentează sesiunea cu tine!
6. Pauzele dese, cheia marilor succese… actually,not! Îţi sugerez să renunţi la zicala aceasta dacă vrei să nu primeşti o pauză până în sesiunea de restanţe! E adevărat că după maratoanele de învăţat e binevenit şi un moment de relaxare, dar nu te minţi singur şi nu inversa parametrii de studiu. Până la urmă, nu eşti prima persoană care trece prin această experienţă şi cu siguranţă nici ultima, aşa că nu ar trebui să dramatizezi!
Revenind la pauze, ele sunt necesare, iar dacă sunt însoţite de o cană de Inka (google it!) sunt chiar plăcute. Aşa poţi lua pulsul activităţilor colegilor şi răsufli uşurat că nu eşti singur în faţa şuvoiului de examene.
În final, un ultim sfat: nu te descuraja şi setează-ţi obiective realiste. Totuşi, nu te limita la eternul 5, caută în tine resursele necesare şi concentrează-te pe învăţat. Un început pesimist, de tipul: “să scap cu 5 şi gata!” se poate transforma într-un refren al sesiunii care duce în timp la plafonare. În definitiv, facultatea nu este obligatorie, iar sesiunea de examene este un “rău” necesar, care testează cum ţi-ai construit baza de informaţii pe care vei clădi de acum înainte structura pentru parcursul profesional.
Spor la învăţat!
 
 
 

Related Articles