4PSA a fost prima companie din lume care a creat o platformă de telefonie în cloud – VoipNow. În prezent, VoipNow este cea mai avansată platformă de Comunicații Unificate dedicată furnizorilor de servicii. Datorită celor 10,000 de parteneri care folosesc VoipNow, companii mici și mijlocii, precum și organizații din întreaga lume se bucură de servicii în cloud la cel mai înalt nivel. În spatele tehnologiilor dezvoltate de 4PSA se află o echipă de software 100% românească.
De-a lungul anilor, echipa a crescut și datorită programelor de internship dedicate studenților la Matematică și Informatică și Politehnică. Irina Iancu este un exemplu în acest sens. Absolventă a Facultății de Matematică și Informatică, Irina și-a început drumul la 4PSA ca intern în programul Cool Summer Internship. După terminarea internship-ului, Irina a revenit cu un stagiu pentru pregătirea lucrării de diplomă și a ales să rămână în echipa 4PSA.
Pentru că Irina este cea mai în măsură să vorbească despre aceste două experiențe, am rugat-o să ne împărtășească motivele pentru care a ales să înceapă și să continue cariera de inginer software la 4PSA.
„De ce ai alege un stagiu de practică la 4PSA? Pentru că ești o persoană ambițioasă și pasionată de tehnologie, la fel ca mine. Pentru că, astfel, ai șansa unui internship care te va solicita intelectual și care îți va oferi constant oportunități de învățare. Pentru mine, drumul către 4PSA a fost de la bun început pavat cu provocări și, după doi ani, pot să spun că încă mai este.
Căutarea unui stagiu de practică este întotdeauna un lucru dificil, pentru că trebuie să fii convins că cel pe care îl alegi ți se potrivește 100%. Stagiul este unul dintre primii pași pe care îi vei face în carieră și, cu siguranță, cel care va avea cea mai mare influență asupra dezvoltării tale profesionale și personale. În prezent, există foarte multe stagii de practică, iar competiția este acerbă. Cu toate acestea, eu am știut din secunda în care m-am documentat despre internshipul oferit de 4PSA că este cel pe care mi-l doresc. Interviurile s-au ținut lanț, unul mai dificil și mai diferit decât celălalt. De la un interviu la altul, am devenit și mai motivată. Nu pot să ascund faptul că am fost la interviuri și la alte companii, însă le-am găsit plictisitoare, banale și lipsite de imaginație. Am rămas la prima opțiune, 4PSA, pentru că îmi doream ceva care să mă stimuleze intelectual.
Când am ajuns la 4PSA, nu am fost câtuși de puțin dezamăgită, iar surprizele au apărut una după alta. La început, eram pasionată de C/C++, iar poziția mea ca developer s-a concentrat pe acest lucru. Am lucrat singură, așa cum îmi doream, și am dezvoltat proiecte care au intrat în producție, uneori după ce au fost supervizate de inginerii seniori. Pentru mine cel mai mult a contat că în fiecare zi am învățat ceva nou. Am avut cel puțin un mentor care să mă ghideze, cu răbdare, spre soluțiile cele mai bune. Am învățat în stilul meu, fără să fiu grăbită, fără să simt presiune din partea celorlalți.
În primăvară următoare internship-ului, am început la 4PSA un stagiu pentru lucrarea de diplomă. Lucrurile au mers de la sine, n-am mai resimțit greutățile inițiale. Din nou, am beneficiat de supravegherea unui mentor. Am continuat să lucrez în C/C++, iar proiectul de licență mi-a permis să mă concentrez atât pe implementare, cât și pe matematică și cercetare. Mărturisesc că, pe lângă satisfacția notei maxime la proiectul de licență, m-a bucurat enorm faptul că am dezvoltat un proiect interesant, cu utilitate în lumea reală. Iar salariul motivant pe care l-am câștigat pe parcurs mi-a oferit, o dată în plus, siguranță și încredere în propriile forțe.
Am rămas în echipa 4PSA pentru că aici am găsit inspirația și motivația să îmi depășesc mereu limitele. O contribuție majoră au avut-o însă toți colegii mei, cărora le pasă de lucrurile mici care fac diferența și cărora nu le este frică să încerce ceva nou sau să greșească. Dezvoltarea profesională și personală vine întotdeauna din curiozitatea și curajul de a încerca lucruri noi.
După terminarea internship-ului, cunoștiințele mele au crescut exponențial, la fel însă și responsabilitățile. Am lăsat deoparte limbajul cu care mă obișnuisem și am început să explorez terenuri noi. Am avut ocazia să învăț și să ajut la dezvoltarea unor proiecte care au la bază limbaje și frameworkuri diverse, începând cu Erlang (limbaj funcțional) și terminând cu Javascript și NodeJS. Am contribuit la proiecte deja existente, complexe, dar și la proiecte și frameworkuri noi. Această nouă responsabilitate nu numai că mi-a schimbat modul de gândire și abordare a problemelor, dar mi-a deschis și mai mult apetitul pentru tehnologie.
Pe lângă provocările de zi cu zi, am avut șansa unor experiențe extraordinare. De exemplu, la sfârșit de an, 4PSA organizează un hackathon intern – „Verb Days” – unde echipe formate din programatori, oameni de vânzări și de marketing lucrează cot la cot la dezvoltarea unui produs în doar 24 de ore. O noutate însă o reprezintă cursul de start-up, ținut periodic de CEO-ul nostru. Acest curs oferă informații reale despre pornirea unui business și despre dificultățile întâmpinate pe parcurs, din orice punct de vedere. Este cu atât mai interesant, cu cât afli informații pe care alte cursuri, cărți sau articole se feresc să le abordeze.
Sper ca fiecare să găsească internship-ul potrivit și să aibă ambiția și curajul necesar să profite de acesta din toate punctele de vedere.”
Mai multe detalii despre viața la 4PSA, poți afla de pe blog și pagina de Facebook. Daca vrei să te înscrii în programul de internship, vizitează site-ul 4PSA.