Numele meu este Liviu Nicu și acum, cu cateva zile înainte de startul zilelor ASMI o sa vă prezint o serie de interviuri cu oameni care și-au adus contribuția într-un mod excepțional la dezvoltarea ASMI pe parcursul acestor ani. Primul interviu este cu președintele ASMI, Andreea Popa.

Aș vrea pentru început să ne spui câteva cuvinte despre primul tău an ca membru ASMI.

Mi se pare că a trecut o veşnicie şi un pic de atunci! Mi-amintesc că eram câţiva oameni, că îmi era ruşine să vorbesc la şedinţe, că aş fi vrut să fac parte din toate departamentele, că voluntarii de atunci aveau prea multă energie şi că nu înţelegeam ce înseamnă “CD”, “AG”, “TEdu”,”ZPD”, “statut”, “federaţie”, “reprezentare” etc.

Mi-a luat ceva până m-am dezemticit şi atunci când m-am dezemeticit, a început de fapt nebunia!

Cum a fost prima dată când ai candidat pe un post? Ce ții minte de la primele alegeri?

Prima dată am candidat pentru Vicepreşedinte-Matematică şi evident nu îmi amintesc foarte multe pentru că emoţiile într-un astfel de moment sunt copleşitoare pentru mine. Înainte de alegeri am trecut prin toate etapele prin care trece un candidat: “nu cred că pot”, “nu cred că mă vor vota”, “sigur sunt alţii mai buni”, lacrimogene, “nu ştiu ce trebuie să fac”, “nu ştiu ce să scriu în planul managerial”.

Îmi amintesc că aveam la fel de multe emoţii şi pentru ceilalţi candidaţi şi că îmi era teamă de întrebări.

M-am descurcat decent şi mi-am prezentat candidatura în spiritul departamentului din care făceam parte (HR), adică printr-un joculeţ.

Acelaşi emoţii mă încearcă de fiecare dată când sunt pusă într-o astfel de poziţie.

Ce este de remarcat la tine, pe lângă calitățile de lider pe care ți le-ai dezvoltat odată cu evoluția ASMI, este experiența pe care o ai ca voluntar. Care sunt cele mai importante lucruri pe care le-ai învățat ca voluntar?

Îmi este foarte greu să spun că sunt unele lucrui mai importante ca altele. De la lipitul afişelor până la scrierea de proiecte şi fundraising, toate, dar absolut toate lucrurile pe care ştiu să le fac acum le-am învăţat prin voluntariat (şi bineînţeles în cei 7 ani de acasă) şi toate sunt la fel de importante în măreţia proiectelor noastre.

Ca voluntar este important să ştii să te descurci în orice situaţie, să speri şi să lupţi până în ultimul moment.

Care consideri ca au fost momentele “de cotitură”, cele mai importante sau remarcabile momente din timpul petrecut în asociație?

Emoţiile fiecărei întâmplări cred că se simt înzecit pentru preşedinte şi orice moment pare de cotitură, important sau remarcabil.

Au fost câteva care au ajutat de-a binelea la dezvoltarea asociaţiei, la creşterea motivaţiei şi pe care cred că le-am simţit cu toţii la aceeaşi intensitate: încercarea eşuată de a organiza cea de-a doua ediţie imSMART în primăvara lui 2013, primul proiect finanţat de MTS şi prima ediţie S.T.A.R.T.

Au fost şi momente mai puţin plăcute şi pe care le credeam decisive, dar le-am depăşit împreună, cu fruntea sus şi am luat doar ce era bun din ele.

Ce ne poți spune despre relațiile pe care le-ai construit în asociație? Cine te-a influențat cel mai mult și pe cine crezi tu ca ai influențat?

Prieteniile şi relaţiile construite într-un ONG sunt nepreţuite. Eu cred că asociaţiile funcţionează de fapt pe baza acestor prietenii.

Deşi de la fiecare voluntar am avut ceva de învăţaţ, o mână de oameni minunaţi şi-au pus amprenta asupra dezvoltării mele în ASMI: Dani (Daniel Ilinca), Silvia (Silvia Timişescu), Deea (Andreea Niţescu), Vlad (Vlad Mărgărint) şi Şteff (Ştefănuţ Niţă). Sunt sigură că ei ştiu cât le sunt de recunoscătoare pentru tot ajutorul şi pentru câte am învăţat de la ei!

Sper că am reuşit să învăţ şi eu pe alţii mai mici ca mine şi sper să fie doar lucruri bune. Am speranţa că am transmis mai departe cultura organizaţională a ASMI, iar asta ar fi cea mai mare reuşită!

Nu am uitat că tu ai plecat din departamentul de HR și aș vrea să te întreb după atâta timp care este portretul robot al unui voluntar din punctul tău de vedere? Ce calități morale trebuie sa aibă un om ca să fie atras de activitățile voluntare?

De-a lungul timpului, cred că am întâlnit toate tipurile de voluntari şi cred că cel mai important este să ştii cu ce poate ajuta fiecare şi să ştii cum să îl pui în valoare. Mai trebuie doar să vrea şi el un pic 🙂

Energia, responsabilitatea faţă de tine însuţi şi faţă de cei din jurul tău sunt definitorii pentru orice voluntar.

Doar să ştii ce nu merge bine, ce poate fi îmbunătăţit nu este suficient. Să ieşi din zona de comfort şi să începi să te “zbaţi”, să întrebi în stânga şi în drepta, să încerci, să greşeşti, să mai angrenezi câţiva pe lângă tine, să reuşeşti, să te bucuri şi să o iei de capăt – asta fac voluntarii “cu normă întreagă” şi cu cât suntem mai mulţi, cu atât mai bine!

Ce ar trebui neaparat să știe viitorii președinți ASMI?

O să le transmit ce am învăţaţ şi eu de alţii mai experimentaţi: un student, un tânăr, un voluntar face ce vrea, însă un preşedinte face ce trebuie! (mulţumesc, Alex Bîndar!)

Care este cel mai drag proiect ASMI pentru tine și de ce?

Fără îndoială: imSMART!

Am ajutat la prima ediţie imSMART din greşeală. Eram anul I şi după cum v-am spus şi mai devreme, nu înţelegeam multe lucruri, cu atât mai mult nu înţelegeam ce vrea imSMART cu limbaje de programare, tehnologii, antreprenoriat etc., eu pe vremea aceea fiind studentă în anul I la Mate, visându-mă profă pentru clasele V-VIII.

Am ajuns să merg în caravana naţională în locul unei colege, mi-am făcut primii prieteni (Jean şi Ana), am ajutat la finală: găsit sală, cazat finalişti, strâns gunoaie etc.

Mi-am dorit în anul următor să fiu Poject Manager, am început târâş-grăpiş organizarea, tot încercam cu fundraisingul şi am dat greş. A fost primul meu fail în materie de proiecte şi a fost o lecţie dură!

Nu m-am lăsat învinsă, aşa că în toamnă am participat cu imSMART la Concursul Naţional de Proiecte Studenţeşti organizat de Ministerul Tineretului şi Sportului şi am şi reuşit!

De acolo totul e poveste! A fost o ediţie superbă, a urmat o ediţie şi mai bună şi abia aştept ediţia de anul acesta!

Nu te-am intrebat dar ai vrea să ne spui că…  

Sunt mândră de proiecte noastre, sunt mândră că am cunoscut aşa oameni frumoşi, sunt mândră că am crescut în ASMI!