Fiecare asociație are oameni frumoși. Oameni minunați care fac imposibilul posibil și să te fac să crezi într-o lume mai bună prin voluntariat.
Pentru ASMI, un astfel de om minunat este Liviu Nicu, membru al departamentului PR&Marketing.
Liviu este exemplul voluntarului care își ia foarte în serios misiunea și nu se lasă bătut până nu livrează cea mai bună variantă pe care o poate livra.
Pasiunea, profesionalismul și încăpățânarea ca toate lucrurile să iasă bine sunt doar câteva din motivele pentru care Liviu este o figură reprezentativă și pentru care este un membru îndrăgit al ASMI.
Deea: În primul rând, spune-ne, te rog, pe scurt, cum vezi tu parcursul tau în ASMI, de la momentul în care ai venit la interviul de recrutare și până acum, când mai sunt câteva luni până la terminarea facultății.
Liviu: Îmi aduc și acum aminte de interviul cu tine (Deea) și Steff. Știu că aveam foarte mari emoții, pentru că nu mai trecusem până atunci prin nici o experiență asemanatoare. Îmi era teamă că stilul meu foarte neglijent de a mă purta cu mine să nu afecteze cumva impresia pe care o las. Am intrat în ASMI extrem de hotărât să îmi dezvolt pasiunile cu folos, doar asta a contat și asta conteaza și acum pentru mine. Motivul pentru care am intrat în ASMI poate fi considerat egoist întrucât câștigul pe care il am este mult mai mare decât efortulrile pe care le-am depus în proiectele ASMI. Spun asta pentru ca împreună cu alți oameni de la care am învățat enorm de multe mi-am dezvoltat mai mult decât pasiunea, mi-am dezvoltat și alte abilități cum ar fi: rezistența la stres, capacitatea de a lucra sub presiune… fapt pentru care eu, Ancuța Doboș și Andreea Anghelache am fost recompensați la sfârșitul primului an cu titlul de “Voluntarul anului”.
Din acel moment au urmat cei 3 ani plini și frumoși de studenție de care am profitat din plin ca voluntar ASMI în departamentul de PR, unde împreună cu Rux Boga, Lavinia Năstase și Andra Simionov am reușit să creștem bradul ASMI până în punctul la care se află acum.
Timp de un an am fost cel mai norocos voluntar ASMI fiind ales în poziția de Președinte al Comisiei de Imagine și Proiecte. O nouă provocare, o nouă misiune căreia am încercat să îi fac față cu succes. Experiența de a încerca să fac câte un pic din activitățile specifice fiecărui departament din comisie m-a făcut un voluntar mult mai responsabil și respectuos. A face câte ceva din activitățile specifice departamentelor a fost și provocarea mea personală și am reușit ca în același an să organizez Gala ASMI (Oev), să mă agit cu formularele de 2 la sută (Economic), să particip la recrutări și la organizarea unui TeamBuilding (HR) și să particip la concepția proiectului S.T.A.R.T. (împreună cu Rareș, Andreea Popa, Oana și Teo)(PR & Marketing). Pe lângă această provocare responsabilitatea și scopul meu pricipal era să păstrez echilibrul celor 4 departemente pentru a conlucra, eu fiind cel care trebuia să faciliteze comunicarea dintre departemente precum și comunicarea dintre departamente și consiliul director . Responsabilitatea acelei funcții, mi-a fost și mie clar că nu o poate avea un singur om, eu nereușind să fac tot ce mi-am propus la început deși tot timpul meu liber a fost dedicat acestui scop.
În momentul de față încerc să îi conving și pe alții să treacă peste mândrie și frustrări pentru a câștiga cât mai mult de experiența din ASMI.
 
Esti printre persoanele care sunt un izvor nesecat de idei ingenioase și energie pentru asociatie, lucru pentru care îți multumim și îți suntem profund recunoscători. Totuși, cum ai reușit să îți păstrezi motivația și energia sus?
Cum am spus și mai sus, motivația mea este pur egoistă și provine dintr-o nevoie destul de pragmatică. Motivul pentru care am intrat și încă sunt motivat să fiu activ în ASMI  este să îmi dezvolt pasiunile pentru grafică și web. Având în vadere acest lucru motivația este direct proporțională cu pasiunea, iar pasiunea este un “izvor nesecat” de energie. Totul devine foarte simplu când te cunoști foarte bine și ai un set de principii sănătoase după care să îți ghidezi viața.
Ideile ingenioase nu sunt doar produsul meu. Toate ideile care au fost puse în practică în departamentul de PR în acești ani ilustrate de mine, au fost stabilite inițial in urma unei discuții ori cu Rux ori, de cele mai multe ori, cu Lavinia, care și-a adus un aport important asupra ideilor finale. Tot timpul, produsul unei colaborări între 2 sau mai mulți oameni creativi este exponențial mai bun decât ideea unui singur om. Totul este doar să treci peste bariere de comunicare și orgoliu.
 
Ești membru al asociației de foarte mulți ani, timp în care te-ai implicat în foarte multe activități. Pe ce ți-ai lăsat tu amprenta în ASMI?
Principala mea realizare este identitatea vizuală a asociației din ultimii 3 ani. Un alt obicei care a pornit de la mine sunt campaniile de teasing și cele din timpul sesiunii.
 
Pentru o bună perioadă de timp, identitatea vizuala ASMI a fost produsul imaginației tale și a echipei cu care ai lucrat. Cum v-au venit ideile pentru toate campaniile de promovare, toate afișele și cum ați reusit, de fapt, de fiecare dată să produceți ceva de calitate?
Toate ideile care au ajuns pe pagina ASMI, au fost discutate îndelung pe principiul “Orice idee poastă poate fi transformată într-una genială” și sunt produsul unei parți a echipei de PR. Creativitatea nu are limite când oamenii care discută nu au bariere și în loc să judece aleg să fie proactivi. Eu unul am realizat că ce producem uneori chiar este de calitate când am vazut ideile noastre puse sub altă formă pe paginile altor asociații, sau când membrii altor asociații ne-au apreciat munca.
Secretul este colaborarea, să colaborezi creativ este mult mai greu decât pare, pentru că în această colaborare trebuie să fii foarte flexibil, trebuie să accepți în primul rând ca alții pot avea și idei mai bune ca ale tale. Primul pas către a lucra cu succes într-o echipă creativă trebuie să fie acceptarea faptului că ceilalți pot fi sau chiar sunt mai buni ca tine. În mod ideal eu aș ilustra colaborarea între oameni creativi ca o eliberare din arest a unor deținuți pentru posesie ilegală de EGO.
 
Care este cea mai mare provocare pe care ți-a oferit-o ASMI?
Cea mai mare provocare pe care mi-a oferit-o ASMI a fost sa devin o persoană mai socială, să accept mai multe tipuri de oameni pe lângă mine. Acum deși am rămas la fel de atent pe cine accept ca prieten, îmi face plăcere să lucrez în echipă și cu oameni pe care nu îi admir dar pe care îi respect pentru alegerea pe care o fac implicându-se. Am trecut prin atâtea experiențe cu atât de multe tipuri de oameni încât am început să respect din ce în ce mai mult și temperamente diferite de al meu. Nu pot spune însă că am devenit o persoană mai socială ci doar o persoană mai flexibilă. Pe de alta parte am întâlnit și niște oameni cu care rezonez cum ar fi Ene Andreea, Ancuța Doboș sau Teo Moroe.
 
Care este cea mai frumoasă amintire cu care pleci din ASMI?
Cele mai frumoase amintiri sunt cele din Team Building-uri și nu, nu sunt cele cu băute până dimineața, pe care eu le consider inutile, ci mai mult cele care au intărit legăturile dintre noi. Cea mai frumoasă amintire pe care o am dintr-un Team Building este de la un Treasure Hunt de acum 2 ani din Brașov, când după o zi întreagă de vizitat Brașovul, rupți de oboseală ne-am întâlnit și am ascultat toți ca o mare echipă poveștile celorlalte echipe participante de Treasure Hunt, aproape că nici nu a contat care dintre noi am fost cei mai “tari”. Atunci am simțit prima dată sentimentul de apartenență la o mare familie și cred că acel moment a fost definitoriu pentru crearea actualului nucleu al asociației.
Fiind o fire analitică, îmi place să analizez cum se dezvoltă relațiile interumane între membrii unei comunități cum este ASMI. De aceea cele mai frumoase amintiri sunt cele de care sunt legat “emoțional” și în care am simțit cu adevarat o conexiune puternică.
 
Fiind student la CTI, cum consideri că s-au împăcat cele doua planuri – facultatea și asociația? Mai mult, cum consideri tu că te-a ajutat ASMI pentru viitoare carieră în domeniu?
Asociația a fost cea mai bună parte a studenției mele din punct de vedere al dezvoltării carierei pentru că am avut ocazia să experimentez și să cunosc oameni cum ar fi Daniel Ilinca care este actualul meu manager și prieten :). Într-un ONG este locul perfect unde sa experimentezi și să greșești fără să fii dat afară! Facultatea îți oferă doar un mediu strict academic, asociația îți oferă un mediu în strânsă legătură cu realitatea și te pune în niște situații în care facultatea nu are cum să te pună. Diferența dintre facultate și asociație este ca diferența între teoretic și practic, am fost mult mai ancorat în realitatea cotidiană decât într-un mediu teoretic.
 
Ce o să urmeze dupa ASMI? Planuiești să rămâi în sfera voluntariatului?
Tot ce o să fac în continuare o sa aibă legătură cu voluntariatul, o să încurajez asta cu orice ocazie, până și lucrarea mea de licență este strâns legată de acest mediu. Plănuiesc să rămân aproape de ASMI pentru că încă am un sentiment de apartenență.
 
Nu te-am întrebat, dar ai vrea să ne spui că…
Sper ca mai mulți să realizeze ce ocazie au fiind voluntari și să își ia în serios rolul pentru a scoate maximul din această experiență. Știu că ce am spus mai sus sună idelist însă este modul în care am gândit până acum, încercând să câștig maximul din orice experiență indiferent de impresia pe care o las altora. Este foarte puțin important ce poziție ocupi tu sau altcineva atâta timp cât tu faci tot ce ține de tine pentru a câștiga dintr-o experiență. De aceea eu consider inutilă o funcție dacă o ai doar ca să îți creezi impresia că tu contezi, contezi atâta timp cât ești respectat pentru ceea ce faci, asta e diferența dintre leadershipul pe care îl înveți într-un ONG și modul în care se face politică în ziua de azi, asta ar trebui să fie și diferența de mentalitate pe care generația noastră trebuie să o aducă în România.
Cred cu tărie în schimbarea pozitivă pe care o să o aducă generația noastră în România. Cu cât mai mulți trec prin experiențe asemănătorare cu cea pe care am avut-o eu și ceilalți voluntari cu atât mai rapidă va fi această schimbare.
Viitorul suntem noi!
 
Mulțumim, Liviu!