4PSA este o companie de software 100% românească. Nu fac outsourcing, iar codul lor este în totalitate proiectat și implementat în România. Au o experiență de 14 ani pe piața internațională de business communication, iar tehnologiile lor sunt folosite de peste 10.000 de furnizori de servicii și 200.000 de companii mici și mijlocii din toată lumea. In 2006, au fost prima companie din lume care a creat o platformă de telefonie în cloud-VoipNow. In prezent, prin intermediul produsului, peste 4,5 milioane de utilizatori din întreaga lume beneficiază de soluții avansate de telefonie PBX, voce, video, prezență, instant messaging, mobilitate precum și funcţionalităţi de tip call center. În ultimii ani, s-au concentrat pe dezvoltarea unei soluții de comunicare și colaborare pentru companii. Au creat Hubgets, o aplicație care ajută utilizatorii să colaboreze în timp real, oferindu-le acces rapid la resurse și informații.

Vlăduț Angel Stan, Software Engineer @ 4PSA

De-a lungul anilor, echipa lor a crescut și prin intermediul programelor de internship dedicate studenților de la Matematică și Informatică și Politehnică. Vlăduț Angel Stan și-a început cariera la Cool Summer Internship 2015 și a rămas ca angajat. Își pregătește și lucrarea de diplomă în cadrul companiei. Iată povestea lui.
 
“Incă de mic mi-au plăcut calculatoarele. Primul a venit când eram în clasa a II-a. Nici nu se punea problema programării pe atunci. Tot ce făceam era să mă joc și să intru pe site-urile programelor de desene animate, când nu vobea mama la telefon. Într-a V-a am descoperit Borland Pascal, dar lucrurile nu s-au legat. Credeam că trebuie să învăț, așa cum fusesem obișnuit, pe de rost. Totul s-a lămurit în clasa a IX-a, când am intrat la clasa cu profil intensiv de informatică. Atunci am început să înțeleg principiile programării și să fiu pasionat.
De atunci au trecut ani și multe limbaje de programare. Momentul meu de AHA! a venit când am participat la un curs de dezvoltare web. Mi-a plăcut atât de mult încât zilele mele au ajuns să se învârtă numai în jurul subiectului. Nu m-am priceput niciodată la algoritmii complecși de sortare sau de parcurgere a grafurilor si arborilor. Mi-am dorit mai degrabă ca munca mea să aibă un rezultat vizual și cred că de-asta îmi place atât de mult ce fac.

Eu + 4PSA = love

Nu voiam să las să-mi treacă febra cu dezvoltarea aplicațiilor web, așa că mi-am căutat un internship care să mă ajute să învăț și mai multe. Ca mai toți studenții însă, eram neîncrezător în șansele mele de-a fi acceptat. Experiență nu aveam și nici faptul că tocisem demonstrațiile la mate nu mi-era de mare folos, așa că nu-mi dădeam prea multe șanse. Punctul central din CV-ul meu era un site de e-commerce pe care îl făcusem în ReactJS.
Dorința mea de a aplica la 4PSA Cool Summer Internship s-a născut după prezentarea pe care actualii mei colegi au susținut-o în cadrul proiectului Cariere, demarat de ASMI. Dincolo de referințele la limbaje functionale, mi-a plăcut faptul că sunt o firmă 100% românească, o echipa foarte unită. Ni s-a promis că vom învăța mult și că nu va fi ușor. Am fost intrigat, dar adevarul e că nu mi-aș fi dorit un internship în care să mă uit la seriale, așteptând să treacă timpul ca să plec acasă.
Acesta a fost primul meu internship. Procesul de selecție a fost rapid. M-am înscris pe site seara, iar în dimineața următoare deja îmi răspunseseră. Dupa interviul de HR, a urmat cel tehnic, iar apoi cel final, cu CEO-ul companiei. Am avut emoții la fiecare întâlnire cu ei, dar au trecut repede pentru că la scurt timp am fost acceptat la Cool Summer Internship 2015.

Life @ 4PSA

Zilele la 4PSA au fost pline. Internii au fost asignați echipelor de dezvoltare, au primit mentori, iar tot ce am făcut a intrat direct în producție. E impresionant să vezi că munca ta aduce o îmbunătățire reală proiectului la care lucrezi. Desigur, au fost și multe situații în care le-am scos peri albi mentorilor și am stricat ceva, dar ei încă mă iubesc. Sper 🙂 Pe lângă sfaturi despre ce și cum să facem, mentorii au fost veritabile exemple personale. Eu am rămas uimit de atenția lor la detalii și dorința de a face lucrurile cât mai bine posibil.
În ciuda faptului că am nimerit într-o perioadă agitată, în care proiectul la care se lucra trebuia lansat, fiecare întrebare venită din partea internilor, oricât de simplă, și-a primit răspunsul. Ce mi-a mai plăcut foarte mult a fost organizarea. Fiecare componentă la care am lucrat s-a vrut a fi perfectă, pentru ca și restul echipei să se poata baza pe ea.
Trecând de zona tehnică, ce m-a mai atras la 4PSA au fost beneficiile. De ele nu se bucura doar angajații, ci și internii 🙂 De exemplu, marțea prânzul e din partea firmei. Miercurea avem fructe la discreție, însă adevărata distracție e joia. De Thirsty Thursday, frigiderele noastre sunt pline cu sucuri, beri, tot felul de băuturi. Berea mea preferată este Edelweiss și merge perfect cu momentele în care ai de mutat câțiva pixeli în interfață. Avem propria noastră sală de sport la birou, ieșim la fotbal și tenis, iar fetele merg la orele de kinetoterapie care se țin la birou.
Pe lângă faptul că pe toata perioada internshipului primești salariu, ai și 5 zile de concediu. Eu le-am folosit ca să plec la mare, pentru prima dată în Vama Veche, cu bani din primul meu salariu.
Cool Summer Internship 2015 s-a încheiat glorios, cu o petrecere la Rucăr la care a venit toată echipa. Mie mi s-a părut că a fost încă un mod prin care ne-au mulțumit pentru munca depusă în timpul verii. La întoarcerea în București, mulți dintre interni au primit oferte de angajare, iar printre ei m-am numărat și eu 🙂

Dupa internship, tot la 4PSA

Am decis să rămân la 4PSA pentru că-mi place. Am învățat multe și vreau să mai învăț. Apoi, un alt lucru important e că poți să îți faci proiectul de licență în cadrul firmei. M-am gândit că asta m-ar ajuta mult și m-ar determina să nu las lucrurile pe ultima sută. Plus că mă pot baza pe sprijinul mentorilor, ceea ce e mare lucru.
Tranziția la viața de angajat nu a fost deloc bruscă, aproape că nu am simțit-o. Am trecut la program scurt, de 6 ore, să pot ajunge și la facultate. Acum, pe lângă zilele de concediu de odihnă, mai am încă 10 zile de concediu pentru studii. Numai bune ca să mai tocesc niste demonstrații 🙂
Recomand studenților să aplice la Cool Summer Internship la 4PSA pentru că mi se pare un mediu ideal de formare. Nu ai timp să te plictisești, ai mult de muncă si multe de invătat, primești sprijin și ești răsplătit pentru tot ceea ce faci.
Aici sunt mai multe detalii despre programul de internship de anul acesta. Ne vedem la vară?